Pelisäännöt talliin ja tunneille

Ratsastustuntien varaaminen, peruminen ja korvaaminen

Ratsastustunteja voi varata arkisin toimiston numerosta 044 348 2640 tai sähköpostitse osoitteesta info@rork.fi  Mikäli emme ehdi vastata puhelimeen, jätä soittopyyntö tai viesti vastaajaan - palaamme asiaan.

Varatessasi tunnin kerrothan rehellisesti ikäsi sekä ratsastushistoriasi ja siten taitotasosi että kokosi ja mahdolliset muut erityistarpeesi (allergiat, sairaudet, pelkotilat...). Nämä seikat vaikuttavat siihen, mitä tuntia Sinulle tarjoamme ja minkälaisen hevosen Sinulle varaamme.

Kun tulet tunnille, ilmoittaudu toimistoon ajoissa ja maksa tuntisi etukäteen. Maksuvälineinä käyvät käteinen, pankkikortti ja Tyky-kuntosetelit.

Irtotunnit ja yksityistunnit maksetaan aina käteisellä, pankkikortilla tai Tyky-kuntoseteleillä.

Tallillamme on käytössä kausijärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että vakiotuntilaiset ratsastavat kausipaikalla. Kausipaikalla saat tunnin edullisemmin verratessa irtotuntien ostamiseen. Kesken kauden pääsee mukaan ja jos ratsastat kauden loppuun, niin saat kausihinnalla kaikki tunnit. Mikäli lopetat ratsastamisen meillä kesken kauden, kausimaksua ei palauteta. Jos et halua vakituista ratsastustuntia, voit käydä satunnaisesti irtotunneilla tai yksityistunneilla.

Mikäli et pääse varaamallesi tunnille, peruthan tuntisi viimeistään edeltävänä päivänä klo 15 mennessä. Sairaustapaukset käsittelemme erikseen. Niistäkin on ilmoitettava heti, kun perumistarve on ratsastajan tiedossa. Perumattomat tunnit merkitään ratsastetuiksi. Jos ratsastajalla on useita perumattomia tunteja, annamme tuntipaikan seuraavalle jonossa olevalle. Tunti perutaan joko tekstiviestillä numeroon +358 44 348 2640 tai tallilla henkilökunnalle.

Mikäli olet joutunut perumaan tavanomaisen viikkotuntisi ja olet kausiasiakkaamme, Sinun tulee varata itsellesi korvaava tunti. Tee se mahdollisuuksien mukaan samalla, kun perut tuntisi tai mahdollisimman pian sen jälkeen, jotta tunti ei jää käyttämättä. Ratsastuskoulu voi tarjota Sinulle joko korvaustuntia joltain toiselta viikkotunnilta tai erikseen kootulta korvaustunnilta.

Talvella pakkasrajamme on -20 astetta. Mikäli tallilla on tätä kylmempää tai odotetaan tuntien alkaessa olevan kylmempää, ratsastustunnit perutaan. Tästä ilmoitetaan tallin kotisivuilla kohdassa "Ajankohtaista" ja Facebook-ryhmässä klo 13 mennessä samana päivänä. Jokaiselle ryhmälle järjestetään yksi ratsastustuntia korvaava teoriatunti, jolle osallistuminen on vapaaehtoista. Lisätietoja saat kysymällä opettajilta tai soittamalla puhelinpäivystykseen.

Seuraa ilmoitustaulun kalenteria. Yleisinä pyhäpäivinä emme pidä tavanomaisia tunteja. Erikoisohjelmaa voi kyllä olla.

Turvallisuus ratsastustunneilla

Rovaniemen Ratsastuskeskus on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Kaikki ratsastuskoulun toiminta tapahtuu aina valvotusti.

Tutustuthan huolella seuraaviin turvallisuuskäytänteisiimme:

 • Meillä ratsastetaan vain kypärä päässä. Kypärän tulee olla CE-hyväksytty turvakypärä. Tallilta voi lainata kypärän, mikäli omaa ei vielä ole. Suosittelemme myös turvaliivin käyttöä ainakin esteratsastustunneilla.
 • Kaikilla ratsastajilla tulee olla ratsastuksen kattava tapaturmavakuutus. Sen voi hankkia liittymällä ratsastusseuraan jäseneksi tai hankkimalla ns. green card -jäsenyyden (www.ratsastus.fi). 2015 lähtien SRL:n jäsentallilla vakituisesti ratsastavalla henkilöllä tulee olla joko ratsastusseuran jäsenyys tai GreenCard. Valvomme asiakkaidemme jäsenyyttä tarkistamalla jäsenyydet kausittain. Suomen Ratsastajainliitto on ottanut jäsentalleilleen satunnaisratsastajien tapaturmat kattavan ryhmävakuutuksen. Satunnaisratsastajia ovat mm. alkeiskurssilaiset, leiriläiset, talutusratsastukseen osallistuvat, yritystapahtumissa mukana olevat sekä muut lajin kokeilijat.
 • Tallin ilmoitustaululta löytyvät hätänumerot, varauloskäytävät ja sammutinten sijainnit. Tallin aukioloaikana kaikki normaalit ulosmenotiet pidetään avoinna. Ovet lukitaan vain öisin. Tallilla on ajantasainen turvallisuus- ja pelastussuunnitelma.

 

Huomioithan seuraavat asiat tullessasi tallille:

 • Pysäköi autosi tai polkupyöräsi niille varatuille paikoille.
 • Noudata tallin henkilökunnan antamia ohjeita.
 • Talli on hevosen koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti ja välttää esim. juoksemista ja äänenkorottamista.
 • Älä koske hevosiin ilman henkilökunnan tai omistajan lupaa.
 • Älä mene karsinoihin tai tarhoihin ilman lupaa.
 • Hevosia ei saa ruokkia ilman lupaa.
 • Jos tulet lemmikkisi kanssa, pidä se aina kytkettynä.
 • Katsoessasi tuntia, ethän kiipeile aidalla tai huutele.
 • Tupakointi on kielletty tallialueella, paitsi tupakointiin osoitetulla paikalla.
 • Jos huomaat jonkin epäkohdan tai epäilet sellaista, ilmoita siitä välittömästi henkilökunnalle.
 • Ota tallilla myös toiset harrastajat huomioon: asiallinen kielenkäyttö ja ystävällisyys vievät pitkälle!

Turvallisuutta lisäävät myös muutamat käytänteet ratsastustuntien yhteydessä:

 • Hevosia ei saa ottaa tarhoista tai karsinoista ilman lupaa tai valvontaa.
 • Hevosia käsitellään tallilla hyväksyttyjen hyvien tapojen mukaisesti.
 • Noudata henkilökunnan antamia ohjeita. Tallin ilmoitustaululta löydät myös ohjeita.
 • Tuntia tai kurssia varatessasi ilmoita mahdollisista sairauksistasi, allergioistasi, liikuntarajoitteista tms. Näin opettaja tai kurssin järjestäjä osaavat varautua asiaan.
 • Ennen selkäännousua tarkasta, että kypärä on kunnolla kiinnitetty. Huolehdi muutenkin että jalkineesi ja muut varusteesi ovat ratsastukseen soveltuvia. Lepattavat vaatteet tai huput ja avonaiset takit voivat säikäyttää hevosen. Vältä isojen korujen käyttöä tallilla. Suosittelemme hansikkaita käytettäväksi kaikissa hevosenkäsittely- ja ratsastustilanteissa.
 • Ratsautuminen tapahtuu keskellä kenttää kaarrossa, kaikki hevoset samaan suuntaan rinnakkain seisottaen. Ratsaille noustessasi hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä (tuntumalla). Voit käyttää ratsautumiseen koroketta, pyydä avustajaa tuomaan se. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti, vältä potkimasta hevosta jalallasi kylkeen tai lautasille. Vietyäsi jalan satulan yli, aseta jalka ensin jalustimeen ja laskeudu sen jälkeen pehmeästi.
 • Lähde liikkeelle vasta saatuasi opettajalta luvan. Opettaja ohjeistaa ryhmät toimimaan parhaaksi katsomallaan tavalla.
 • Keskity ratsastukseen, katso kulkusuuntaan, pidä ohjia pitkinäkin siten että saat ne tarvittaessa nopeasti lyhennettyä tuntumalle.
 • Älä ratsasta liian lähellä toista hevosta.
 • Jos putoat, irrota ohjista, älä jää raahautumaan hevosen mukana. Aidatulla alueella hevonen saadaan kyllä kiinni. 
 • Jos sinun tarvitsee pukeutua tai riisuutua ratsailla, pyydä opettajaa tai avustajaa pitämään kiinni hevosesta.
 • Älä heitä hevosen selästä mitään vaan ojenna mahd. tarpeeton raippa tai muu esine/vaate maassa olevalle avustajalle.
 • Älä käytä raippaa tai ääniapua toisen ratsukon kohdalla tai takana. Vältä nostamasta tai vaihtamasta laukkaa toisen hevosen välittömässä läheisyydessä.
 • Jalkautumista varten hevoset tuodaan aina keskelle kenttää kaartoon. Jalkautuminen tapahtuu opettajan luvalla, ohjat tuntumalla pitäen.